Betala för eländet

28 oktober 2019 admin

Se här två lysande idéer inklusive en god gärning: Sök och boka en hotellnatt på Hotel Arlanda och klimatkompensera när du ändå har datorn igång. Att köpa ett ton klimatkompensation kostar ungefär 300 kronor och ett ton klimatkompenserande motsvarar sju planterade träd och 65 kvadratmeter skyddad skog. 

 

En flygresa tur och retur till Köpenhamn kräver en klimatkompensation för 340 kilo koldioxid. Det kostar ungefär 125 kronor. Inte så mycket, eller hur? Lite mer blir det om ni är en familj på fyra som ska ända till Thailand. Då snackar vi cirka 19 ton. Men förmodligen har ni råd. Om inte annat är det ett utmärkt tillfälle att köpa sig lite bättre samvete. 

 

 

Lätt fixat

 

Det finns flera företag som hjälper dig att klimatkompensera. Ja, att ta ansvar för sina utsläpp är numera nästan lika lätt som att boka hotell nära Arlanda. Pengarna går antingen till utsläppsrätter som sedan makuleras utan att användas. Då ska mängden koldioxid inte öka av din resa. Eller så investeras pengarna i projekt i utvecklingsländer, med syftet att minska utsläppen i världen. Projekten bidrar också ofta på ett bra sätt till att utveckla det aktuella området socialt, i form av skapade jobbtillfällen och förbättrade skolor och infrastruktur.  

 

Ansvar varje dag

 

Att helt minska sina utsläpp är förstås det allra bästa för miljön. Men vissa flygresor är svåra att ställa in, och då kan klimatkompensation vara en liten bit på väg. Sedan finns det naturligtvis andra sätt att också vara miljövänlig på. Till exempel när du äter frukost på ditt hotell nära Arlanda, då kan du se till att inte ta sådana hiskeliga mängder att du inte kan äta upp det. Och ta lite mindre bacon… Dessutom kan du vara noga när du sorterar eventuellt avfall på rummet. Och när det gäller den härliga semestergarderoben – testa loppis och second hand.

Fler nyheter